assistentiewoningen Brabander

Tielrode

Historiek

WoonAnker is sinds begin 2015 eigenaar van de site Antwerpsesteenweg 98 – 108 in Tielrode, rechtover Woon- en Zorgcentrum Huize Vincent. In samenwerking met o.a. Huize Vincent willen zij hier dertig sociale assistentieflats voorzien, evenals negen bejaardenflats en vijf gewone appartementen. De voormalige Mouterij was vroeger eigendom van familiebrouwerij De Brabander. Het gebouw zal grondig worden gerenoveerd en zijn eigenheid zal bewaard blijven. Daarnaast zal er nog een nieuw bouwvolume worden gebouwd evenwijdig aan de polderdijk.

Concept

De grootste krachtlijnen van het terrein werden als uitgangspunten vooropgesteld: het uitzicht op de dijk met het achterliggende natuurgebied en het (groene) karakter van de site. De nieuwbouw wordt zodanig georiënteerd dat alle bewoners van de assistentiewoningen uitzicht hebben op het achterliggende overstromingsgebied. De verschillende woningen zijn Noord-Zuid gericht en hebben hierdoor zicht op de binnentuin en de polder. Door het gebouw gedeeltelijk visueel te laten zweven, is er ruimte voor parking onder het gebouw, genieten nog meer woningen van het mooie uitzicht en kan de groene long worden binnengetrokken op de site. De drie woningen op de gelijkvloerse bouwlaag kunnen genieten van een eigen tuin.

Samen met dit uitgangspunt werd getracht het groene karakter van de site te versterken. Dit door een groene as op het terrein te trekken, van de Antwerpse Steenweg tot op en over de dijk. Deze laan is voorzien van een publiek toegankelijk wandelpad. Dit zorgt voor beweging op de site en een integratie met de omgeving. Het binnen gebied wordt ingericht als een park en vormt een overgangszone van een stedelijk naar een natuurlijk weefsel, waar alle bewoners en buren gebruik van kunnen maken.

Met dit project wil WoonAnker wonen en zorg samenbrengen om zo opnieuw de bewoner centraal te stellen. Verder willen we ook bestaande huurders de mogelijkheid geven om over te stappen van een grote woning naar een aangepaste flat op een mooie locatie nabij het centrum van Tielrode.

Projectfiche

architectuur
THV AMV architecten & arQ architectenstudio
omschrijving
Verbouwing en nieuwbouw van 30 assistentiewoningen
ligging
Antwerpsesteenweg 98 – 108, Tielrode
opdrachtgever
WoonAnker Temse