WZC De Samaritaan

Ronse

Inplanting

Het nieuw WZC wordt ingepland als deel van een nieuwe zorgcampus “Zorgdorp” op het huidige terrein van “De Samaritaan”. Deze site is gelegen in het centrum van Nukerke, deelgemeente van Maarkedal tussen de Glorieuxstraat en de Boelaardstraat . Het perceel is gelegen in een zone voor wonen en gedeeltelijk in woonuitbreidingsgebied en is niet opgenomen in een RUP of BPA.

Het nieuw WZC, onderwerp van deze aanvraag is een gebouw met 3 bouwlagen, een gelijkvloers, een 1ste verdieping en een 2de verdieping en zal in het totaal 184 woongelegenheden bevatten.

Het Zorgdorp is toegankelijk vanuit de beide straten, maar de hoofinkom is gelegen langs de Glorieuxstraat. De leveringen en diensttoegangen bevinden zich langsheen de Boelaardstraat. Vooraan op het terrein, vlak naast de inkom wordt een ruime parking voorzien.

Planopbouw

De centrale hoofdingang sluit aan op een ruime polyvalente zaal met bar en terras, wat de ruimte ook makkelijk bereikbaar maakt voor de aanpalende school en assistentiewoningen. Aan de andere zijde betreedt men het WZC met een aantal centrale functies : receptie, sanitair, ruimte voor rolstoelen, stille ruimte, vergaderzaal, … met doorgang naar de dienstlokalen voor personeel, keuken, technische ruimte enz.. Alle administratieve lokalen bevinden zich aansluitend achter de receptie.

Het dagverzorgingscentrum wordt bereikt via de administratieve gang enerzijds, maar heeft anderzijds ook een volledig autonome ingang vlak naast de parking, waar men vlot mensen kan oppikken of afzetten. Vanuit het onthaal vertrekken 2 ruime beddenliften naar de verdiepingen 1 en 2 waar zich de woongelegenheden bevinden.

Het ontwerp telt 8 leefgroepen, 2 verdiepingen met telkens 2 wooneenheden, gekoppeld, en telkens verdeeld in 2 leefgroepen. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de leefeenheden voor dementerenden die elk over een veilige en afgeschermde binnentuin beschikken op hun leefniveau. Bij elke leefgroep bevindt zich een verdeel/therapiekeuken. Elke leefruimte beschikt over een rolstoeltoegankelijk terras, aansluitend op de tot op dit niveau verhoogde binnentuin. In de gangen zijn ook rustpunten voorzien met uitzicht naar buiten.

 

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Cbam
omschrijving
Woonzorgzone met 184 woongelegenheden en 40 assistentiewoningen
ligging
Glorieuxstraat 7-9, 9681 Nukerke
opdrachtgever
Werken Glorieux vzw
gebruiker
WZC De Samaritaan
start studie
november 2013
start werken
november 2015
(verwachte) ingebruikname
nog te bepalen
bruto oppervlakte
14 740 m²