WZC Ter Meere

Berlare

Inplanting

De opdracht omvatte het bouwen van een nieuw woonzorgcentrum ter vervanging van de vorige woonzorgcentra in Overmere en Berlare. Daarnaast, en aanpalend aan het woonzorgcentrum werd het bestaande administratief gebouw uitgebreid met onthaal, kantoren voor maatschappelijk werkers, gesprekruimtes en een nieuwe raadzaal.

De nieuwbouw is een belangrijke architecturale ingreep in het stedenbouwkundig weefsel van Overmere. Door traditionele materialen op een hedendaagse manier te combineren in een strakke maar sobere vormgeving werd het grote volume op een verantwoorde manier in het weefsel opgenomen.

Aan de achterzijde infiltreert het gebouw door middel van vier armen in het weidelandschap, terwijl het groen langs de halfopen binnentuinen het gebouw binnendringt. Ondanks het grote bouwprogramma, is er voldoende plaats gelaten voor open ruimte.

Planopbouw

De centrale voorbouw wordt gekenmerkt door de vorm van de polyvalente zaal. Een grote luifel beschermt de grote glaspartijen tegen de zomerzon. Twee andere luifels benadrukken de inkom aan beide zijden van de voorbouw. Via een sas bereikt men de inkomhal. Binnen is een “marktplein” gecreëerd, waar de bewoner/bezoeker alles vindt wat een echt marktplein biedt: een café, de bezinningsruimte, een winkeltje, een kapsalon/ pedicure, een polyvalente zaal en de open balie die het middelpunt vormt.

Er is een grote scheiding tussen de woonfuncties en de zorgfuncties gemaakt. De lokalen voor hygiëne en onderhoud en de badkamers worden gegroepeerd en zijn bereikbaar via een afgesloten gang. Hier komen enkel personeel en bewoners die in de badkamers verzorgd worden.

Door inspringende hoeken, rechtstreeks contact met de binnentuin en de zithoekjes op de uiteinden krijgen de gangen een speciaal karakter. Zoals in een echte een straat, zullen de deuren van de kamers brievenbus en een huisnummer krijgen.

De kamers zijn allen oost, zuid of west georiënteerd en krijgen dus allen tijdelijk zonlicht en ook een zo groot mogelijk zicht op de tuinen, op de patio’s en op de omgeving. Alle kamers zijn voorzien van maximaal comfort: een ruime sanitaire cel, een mini-kitchenette met koelkast, spoeltafel en plaats voor microgolf, een verticaal openschuivende wand tussen het sanitair en slaapzone.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Ontwerpbureau ir. Erik Boddin nv
omschrijving
Nieuwbouw met 120 kamers en sociaal huis
ligging
Baron Tibbautstraat 29, 9290 Berlare
opdrachtgever
Dexia Bank nv
gebruiker
OCMW Berlare
start studie
maart 2002
start werken
mei 2007
(verwachte) ingebruikname
september 2009
bruto oppervlakte
9 000 m²