WZC Sint-Elisabeth

Oostakker

Concept

De nieuwbouw sluit aan bij de bestaande bejaardenwoningen, recente serviceflats en het residentieel karakter van de omgeving, zowel wat vormgeving, proporties en het gebruik van duurzame materialen betreft. De raamopeningen die afwisselend onderling verbonden worden door vaste panelen, benadrukken de horizontaliteit van het gebouw. 

Omwille van de ligging nabij de haven werd geopteerd voor duurzame tabletten uit blauwe hardsteen. Door een variatie in het gevelmetselwerk krijgt het rusthuis een subtiele individualistische toets. De kamers voor de bewoners worden overwegend op de Gasthuisstraat georiënteerd, wat de bewoners de gelegenheid biedt tot contact met de omgeving. 

Ook in de afwerking van het gebouw is intens geïnvesteerd in gebruiksvriendelijke oplossingen voor bewoners, bezoekers en personeel. De kamers zijn zo ontworpen dat zowel de leefplaats als de slaapplaats op een aangename manier door de rolstoelgebruiker beleefd worden. De sanitaire cel van de kamers is toegankelijk via een schuifdeur met voldoende vrije doorgang. De badkamers zijn ruim en de douche is ingewerkt in de vloer.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Ontwerpbureau ir. Erik Boddin nv
omschrijving
Nieuwbouw in 2 fasen van telkens 60 kamers
ligging
Gasthuisstraat 21 - 9041 Oostakker
opdrachtgever
Vincenthof vzw
gebruiker
Vincenthof vzw
start studie
fase 1 : januari 2007 / fase 2 : augustus 2011
start werken
fase 1 : maart 2009 / fase 2 : september 2013
(verwachte) ingebruikname
fase 1 : september 2010 / fase 2 : juli 2014
bruto oppervlakte
fase 1 : 4700 m² / fase 2 : 5109 m²