WZC Scheldekant

Eine

Concept

Het gebouw strekt zich uit over 3 bouwlagen, een dakverdieping en een kelderverdieping voor technieken. Het terrein is bereikbaar langs de Kanunikkenstraat. Rondom het gebouw werden parkeerplaatsen verspreid in het groen. De tuinen zijn toegankelijk voor de bewoners en bezoekers. De hoofdingang voor het woonzorgcentrum wordt geaccentueerd door een luifel (terras van de polyvalente zaal) en een hoger volume dat de kroonlijst doorbreekt. De naam van het WZC wordt op de witte muur in pleisterwerk geprojecteerd.

De strakke architectuur van het woonzorgcentrum wordt afgewisseld met zachte houten vormen en open galerijen en terrassen. De achtergevel van het WZC wordt, vanuit de trein bekeken, een voorgevel. Het ritme van de ramen in de bakstenen gevel vormt een strakke neutrale achtergrond in het landschap. Gekleurde glazen borstweringen voor de hoge ramen in de kamers vormen een speels element in de strenge ritmering. Gemeenschappelijke ruimten krijgen een andere afwerking, namelijk pleisterwerk en hout. Hierdoor wordt het gebouw geleed blijven de proporties op maat van de moderne dorpskern.

Planopbouw

Het onthaal van het woonzorgcentrum is ruim en open naar de binnentuin ter hoogte van de liften. Een zithoek en een open balie verhoogd het thuisgevoel en de hotelsfeer die we willen creëren. Via een ruime gang met trap en liften bereikt men de leefruimten van het WZC. De verpleegpost heeft toezicht op de in- en uitgaande bewoners/bezoekers.

De grote leefruimten met dienstkeuken hebben een ruim zicht op de binnentuinen. Een groot gemeenschappelijk terras, verschillende zithoekjes en rustpunten in de gang maken er een gezellig verblijf van. Elke dienst bestaat uit 20 kamers elk voorzien van leefruimte, een slaapzone, ruime badkamer met alle nodige voorzieningen. De 2 grote ramen bieden een aangenaam uitzicht op de omgeving. Op het einde van een gang is er een raampartij voorzien waardoor er steeds voldoende licht binnenvalt en er steeds een aangenaam uitzicht is.

Op elk niveau is er een deel met algemene diensten. Zo is de gemeenschappelijke zaal op de eerste verdieping, zijn er burelen op het gelijkvloers en ondersteunende lokalen op de 2de verdieping. De verdiepingen zijn voor wat betreft de verblijven identiek aan het gelijkvloers en is voor de bewoners en bezoekers vlot bereikbaar via de twee beddenliften vanuit de inkom. Er zijn naast de liften ook een hoofdtrap en verschillende noodtrappen. De leefruimten hebben op de verdieping brede terrassen zodat ook rolstoelgebruikers hiervan kunnen genieten. Onder het dak worden de personeelsruimten, bergingen en algemene verzorgingsruimten voor kinesitherapie en ergotherapie voorzien. In het achterste gedeelte van de zolder worden technische ruimten gemaakt zodat er geen installaties te zien zijn van buitenaf.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Studieburo De Klerck
omschrijving
Nieuwbouw met 60 kamers
ligging
Eineplein, 9700 Oudenaarde
opdrachtgever
OCMW Oudenaarde
gebruiker
woonzorgcentrum Scheldekant
start studie
september 2009
start werken
augustus 2012
(verwachte) ingebruikname
september 2015
bruto oppervlakte
8 640 m²