WZC De Buurt

Zoersel

Stedenbouwkundig

Het nieuwe woonzorgcentrum is een belangrijke architecturale ingreep in het stedenbouwkundig weefsel van Zoersel. Door traditionele materialen op een hedendaagse manier te combineren in een strakke maar sobere vormgeving werd het volume met grote tuin en groene buffers op een verantwoorde manier in het weefsel opgenomen.

Concept

Het nieuw woonzorgcentrum telt 80 bedden, waarvan 8 kortverblijven, een dagverzorgingscentra en een polyvalente ruimte. De 2 gebouwdelen hebben een quasi symmetrische opbouw. Elke vleugel omvat per bouwlaag 20 bedden, een leefruimte, een badkamer met afzonderlijke douchecel, enkele bergingen en diverse zithoeken. De ruimtelijke verbindingshal die beide vleugels met elkaar verbindt fungeert als polyvalente zaal, inkomhal, agora, ontmoetingspunt. De functie van het gebouw is leesbaar, de sfeer en de uitstraling die de bouwheer aan de nieuwbouw wil geven, sluit aan bij de helderheid van de recente gebouwen van openbare instellingen. De dementerenden zijn gehuisvest op het gelijkvloers zodat de tuin steeds veilig toegankelijk is en op deze manier nog autonomie gegeven wordt aan deze bewoners.

Het uitzicht van de leefruimten en woongelegenheden op de buitenomgeving was een belangrijk aspect in het ontwerp om zoveel mogelijk de relatie met de groene omgeving te behouden. De zeer ruime open leefruimtes bevinden zich telkens centraal in de afdeling en zijn opgebouwd uit een eet-kook gedeelte en een zit–relax gedeelte. De leefruimtes zijn zodanig opengewerkt naar de gangen zodat er steeds contact mogelijk is met een toevallige voorbijganger. Op beide niveaus bevinden zich grote terrassen waar de bewoners van de buitenomgeving kunnen genieten.

Projectfiche

architectuur
AAPROG architecten
technieken
Ingenieursbureau Botec nv
stabiliteit
All-Ingineering
omschrijving
Woonzorgcentrum met 80 bedden, polyvalente ruimte en dagopvangcentrum
ligging
Kermisplein 9, 2980 Zoersel
opdrachtgever
Woonzorgcentrum Zoersel vzw
gebruiker
Woonzorgcentrum Zoersel vzw
start studie
december 2005
start werken
oktober 2011
(verwachte) ingebruikname
juni 2013
bruto oppervlakte
5 675 m²