WZC Briels

Melsele

Stedenbouwkundig

Het terrein waarop het nieuwe woonzorgcentrum is gerealiseerd bevindt zich in een gemengd centrumgebied. Aan de voorzijde grenst het woonzorgcentrum aan het kerkplein, terwijl zich aan de achterzijde een lagere school bevindt. Hierdoor maakt het woonzorgcentrum nadrukkelijk deel uit van het dorpsleven in Melsele.

Het zicht vanaf het Kerkplein is een beschermd dorpszicht. In samenspraak met de bouwheer en de stedenbouwkundige dienst van de provincie Oost-Vlaanderen werd beslist om het ‘kasteeltje’ te behouden en mits renovatie te integreren in het nieuwe woonzorgcentrum. Dankzij de ruime parkeergarage onder het gebouw volstond het om de eigen behoeften volledig te dekken en diende geen groenruimte opgeofferd te worden voor parkeerplaatsen. Ook de oude tuinmuur langs het Kerkplein werd gedeeltelijk behouden als scheiding tussen de openbare ruimte en de campus.

Concept

Het voormalig rustoord werd vervangen door een gloednieuw woonzorgcentrum met 95 kamers op dezelfde campus. De bouwdichtheid op het terrein werd echter aanzienlijk verhoogd door de uitbreiding van het aantal bedden (van 73 bedden naar 95 bedden) en de grotere oppervlakte van de kamers. Tijdens uitvoering van de werken zijn de bewoners ondergebracht in het oude rustoord De Notelaar in het centrum van Beveren. Na afwerking van het nieuwe woonzorgcentrum werd De Notelaar gesloopt.

Om de nieuwbouw maximaal te integreren in de omgeving werd geopteerd voor afwisselend materiaalgebruik in een strakke hedendaagse vormgeving. Zo werd voor de lange gevel langs de Hazaarddam gekozen voor volumes in baksteen en pleisterwerk. Ook voor de overige vleugels werd telkens gezocht naar een evenwichtige combinatie tussen beide materialen. Op deze manier komt het oude ‘kasteeltje’ beter tot zijn recht door de contrastwerking.

Op het gelijkvloers bevindt zich naast de algemene inkom ook een ruime polyvalente zaal met bijhorigheden. Het kasteeltje werd grondig gerenoveerd en gekoppeld aan het woonzorgcentrum. Het kreeg tevens een herbestemming met kantoren en personeelsruimtes. De drie verpleegafdelingen, verspreid over drie bouwlagen, zijn gekenmerkt door een individueel kleurpalet.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
Tecon
stabiliteit
Tecon
omschrijving
Nieuwbouw met 95 bedden
ligging
Kerkplein 8, 9120 Melsele
opdrachtgever
OCMW Beveren
gebruiker
OCMW Beveren
start studie
januari 2008
start werken
december 2012
(verwachte) ingebruikname
januari 2015
bruto oppervlakte
9 753 m²