PZ Sint-Franciscus

Velzeke

Concept

De nieuwe inzichten en behandelconcepten in de geestelijke gezondheidzorg hebben het psychiatrisch ziekenhuis verplicht tot de bouw van een nieuw ziekenhuiscomplex, aangezien het oude gebouw niet langer aan de hedendaagse noden voldeed.

Bij de uitwerking van dit project werd de patiënt centraal geplaatst. De openheid van het ziekenhuis wordt vooral onbewust en indirect aan de patiënt meegeven doordat heel wat glaspartijen en open binnen terrassen voorzien zijn. Op die manier krijgt de patiënt geen gesloten gevoel.

Het complex is gebouwd voor de toekomst en bestaat uit horizontale schijven op kolommen waardoor er geen of weinig dragende muren zijn. Hierdoor krijgen we een vrije manier van invulling waardoor later aanpassingen zonder grote verbouwingswerken kunnen worden uitgevoerd.

De sterke helling van het terrein gaf de architectuur een ruime mogelijkheid tot creativiteit. De nieuwbouw bestaat uit twee blokken die in de sterk hellende heuvels zijn ingeschoven. Als basis van de twee blokken werd het patroon gebruikt van de vierkanthoeve. Een open binnenplein waarrond de gebouwen werden opgetrokken.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
VK Engineering
stabiliteit
VK Engineering
omschrijving
Nieuwbouw psychiatrisch ziekenhuis
ligging
Penitentenlaan 9, 9620 Velzeke
opdrachtgever
PZ Sint-Franciscus vzw
gebruiker
PZ Sint-Franciscus vzw,
start studie
mei 2002
start werken
december 2006
(verwachte) ingebruikname
maart 2012
bruto oppervlakte
10 357 m²