kinderdagverblijf ’t Zwalmnestje

Brakel

Historiek

De lokalen van kinderdagverblijf “het Zwalmnestje” waren ingebed in de gebouwen van de kleuter- en lagere school Sint-Augustinus. Door de ligging en de aard van de lokalen waren deze niet meer aangepast aan de noden van deze tijd. En ook door de groeiende vraag naar opvang ontstond de dwingende en dringende noodzaak voor een nieuw en goed uitgerust gebouw. De instelling die op dat ogenblik erkend was voor 41 plaatsen, koos er voor om in de nieuwbouw meteen plaats te voorzien voor 56 kindjes.

 

Concept

Voor het nieuwe gebouw kon men terecht op het terrein dat de inrichtende macht enkele jaren voordien net naast de school had aangekocht. Voor ouders betekent dit dat die hun kinderen tussen 0 en 12 jaar op één zelfde plaats kunnen blijven afzetten en ophalen. Om deze reden staat het gebouw ook goed bereikbaar ingeplant op de noordelijke helft van het perceel. Achteraan blijft er ruimte voor een mogelijke uitbreiding van de school. Het terrein bood ook de mogelijkheid om een volledig vrijstaand gebouw te realiseren, op enige afstand van de openbare weg en aan alle kanten omringd door groen.

Het eenvoudig en sober paviljoen bestaat uit twee bouwlagen die zo over elkaar verschoven zijn dat achteraan, aan de zuidkant, een overkraging ontstaat. Die overkraging creëert beneden een overdekt terras en fungeert tezelfdertijd als zonnewering. Op de verdieping zorgt een brede nis in de achtergevel voor een gelijkaardig terras en bescherming tegen het direct zonlicht binnen. Van op deze terrassen kijk je voorbij het achterliggend groen zo naar de dorpskern van Brakel De zijgevels zijn vlak met alleen de hoge smalle ramen van slaapkamers en dienstlokalen. Ondanks de strakke vorm oogt het volume levendig en aantrekkelijk door de gevelbekleding van rode gevelpannen, een bekleding die ook in de plafonds van de terrassen doorgetrokken werd.

Opbouw

Het grondplan is een eenvoudige rechthoek die vrijwel volledig symmetrisch ingevuld is en toelaat de interne organisatie compact te houden. Door de centrale ingang kom je in de ingangshal met links en rechts twee dienstgangen en direct zicht op het onthaal. Rechtdoor vind je meteen de toegang naar de lokalen voor twee leefgroepen van telkens 14 kinderen. Via een lift of trap kom je op de verdieping met aan weerszijden de ingang naar volledig identieke lokalen van nog eens twee leefgroepen.

Per leefgroep beschikt het verzorgend personeel over een heel ruime leefruimte, een uitgebreide verzorgingszone met zicht op de leefruimte, een open keukenzone, twee slaapkamers met telkens zeven bedjes, berging en een eigen terras. Op elke verdieping kan je desgewenst de twee leefruimten met elkaar koppelen door het openen van een brede schuifwand.

Het terras beneden waar de al wat oudere peuters spelen, loopt over in een afgebakende tuin. In de kind- en valvriendelijke vloer van rubberkorrels op het terras boven zijn de motieven van het kinderdagverblijf, bijtjes en bloemetjes, op een kunstige manier ingewerkt.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Studiebureau Riessauw
omschrijving
Nieuw kinderdagverblijf voor 56 kinderen
ligging
Tirse, 9660 Brakel
opdrachtgever
Provincialaat der Broeders van Liefde
gebruiker
Kinderdagverblijf ‘t Zwalmnestje
start studie
juni 2011
start werken
december 2013
(verwachte) ingebruikname
april 2015
bruto oppervlakte
750 m²