kinderdagverblijf ’t Kevertje

Diest

Omgeving

Het terrein waarop het OCMW Diest een nieuw kinderdagverblijf voor 90 plaatsen wilde bouwen, werd eerst aan een stedenbouwkundige studie onderworpen.  Deze studie ‘Bergveld – Den Ren’ omvatte het terrein waar het huidige rusthuis van SAD zich bevindt, een verwaarloosd arboretum en het naastliggend perceel voor de ontwikkeling van een sociale woonwijk. Het terrein voor het kinderdagverblijf is aan 2 zijden begrensd door de openbare weg (Kloosterbergstraat en Fabiolalaan) en is aan de andere 2 zijden begrensd door een groenzone. Het kinderdagverblijf ’t Kevertje situeert zich in een rustige en groene omgeving dicht bij de rand van de stad Diest. De ligging naast het bestaand (en in latere fase nieuw) rusthuis zorgt voor een integratie van bejaarden en kinderen, dat gestimuleerd wordt door de Vlaamse regering.

Exterieur

Het geheel bestaat uit 3 bouwvolumes met 1 bouwlaag.  Het centrale bouwvolume is een achthoek van waaruit twee identieke rechthoekige volumes vertrekken.  Het centrale bouwvolume met het achthoekig grondplan bevat de polyvalente zaal en administratieve, personeel- en algemene lokalen. De twee identieke bouwvolumes bevatten elk 4 units.

De twee bouwvolumes die de units bevatten hebben een plat dak. Het centrale volume heeft een licht hellend dak en is hoger uitgevoerd als centrale blikvanger. Het geheel is voorzien van een bruin-rood genuanceerde handvorm gevelsteen. De dakbedekking is uitgevoerd in quartz-fluweel grijs gepatineerd zink, het buitenschrijnwerk is voorzien in grijs gemoffeld aluminium.  De luifels zijn bekleed met plaatmateriaal in grijze kleur, de tuinbergingen in hout.

De verbinding van de twee bouwvolumes met het centrale gedeelde is gerealiseerd door twee sassen met aluminium schrijnwerk over de volledige breedte. Dit vergroot het ruimtegevoel en zorgt voor een doorzicht naar de groene omgeving.

Interieur

Het kinderdagverblijf voorziet opvang voor 90 kinderen, verdeeld over 8 leefgroepjes van 10 à 14 kindjes, de leefgroepen worden opgedeeld volgens leeftijd: 0-16m en 16m-3j.  De leefgroepjes zijn per 2 verbonden met een schuifdeur en hebben 1 gemeenschappelijke badkamer. Elke leefgroep heeft 2 slaapruimtes met buitenramen.  Elke leefgroep wordt geaccentueerd door zijn eigen kleur rood, blauw, groen en geel.  Deze kleuren komen terug in de ingangsdeur van de unit, de doorgeefkastjes en de cirkel in de vloerbekleding.  Per leefgroep wordt er bovendien gespeeld met de kleuren rood/groen en geel/blauw, zowel op de wanden als in de vloer en het vast meubilair.

De units hebben schuiframen over de volledige breedte met aansluitend terras en privé-tuin.  Voor de units die zuid en zuid-west georiënteerd zijn, is er vanuit de privé tuintjes een verbinding naar een centrale grote tuin, waar de kinderen naar hartelust kunnen spelen.

In de polyvalente zaal wordt de voor- en naschoolse opvang georganiseerd.  In het achthoekig bouwvolume loopt de circulatie rond de polyvalente zaal met visuele afscheiding door middel van de kolommen.  Vanuit de polyvalente zaal is het terras en de centrale tuin bereikbaar waarin het kunstwerk als een prieeltje, een zitbank en als luchtballon gebruikt wordt door de kinderen.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
VK Engineering nv
stabiliteit
VK Engineering nv
omschrijving
kinderdagverblijf voor 90 plaatsen
ligging
Kloosterbergstraat 15, 3290 Diest
opdrachtgever
OCMW Diest
gebruiker
kinderdagverblijf ‘t Kevertje
start studie
oktober 2003
start werken
juni 2009
(verwachte) ingebruikname
maart 2011
bruto oppervlakte
1 812 m²