kinderdagverblijf ’t Elfenbankje

Gent

Historiek

Om de snelle groei op te vangen (de capaciteit steeg op korte tijd van 20 naar 87 opvangplaatsen) moest men het kinderdagverblijf tot drie maal toe uitbreiden, welke onder druk van de grote vraag naar opvang snel en goedkoop gerealiseerd werd. Uiteindelijk beantwoordden de gebouwen helemaal niet meer aan de huidige normen en besliste het bestuur om een volledige nieuwbouw te realiseren dat in het verlengde ligt van het bestaand gebouw. Men verkoos om de bestaande tuin, die achter het gebouw ligt en gescheiden is van de rest van het schoolterrein, te behouden en zelfs uit te breiden.

Concept

Het kinderdagverblijf is ondergebracht op een site waar zich ook een kleuterschool, een lagere school en een dienst opvanggezinnen bevinden. Het aanbieden van kinderopvang samen met onderwijs tot 12 jaar op een zelfde locatie en vanuit een zelfde pedagogische visie is voor vele gezinnen een belangrijk pluspunt.

In het ontwerp zijn de leefruimten van de kinderen naar het zuiden georiënteerd. Langs de noordkant, de kant van de speelplaats, bevinden zich lokalen voor administratie, een ingerichte keuken, en hele ruime zaal voor de maxi-cosy’s en kinderwagens. De 4 leefruimten op het gelijkvloers en eerste verdieping zijn telkens twee per twee gekoppeld via een verbindingsdeur en een gemeenschappelijke badkamer. Bij elke leefruimte horen drie aparte slaapkamertjes. In totaal kan men in de 8 leefruimten samen tot 80 kinderen opvangen. Op het gelijkvloers zijn de leefruimten bestemd voor kindjes vanaf 16 maanden met een rechtstreeks toegang tot de tuin via grote schuiframen. Op de verdieping dient een overdekte gaanderij als buitenruimte voor de baby’s en peuters. In de gangen van beide verdiepingen zijn verzorgingszones ingericht alsook een wand met individuele doorgeefkastjes naar de badkamers, waarin men spullen van het kind kan opbergen.

De technische lokalen, stookplaats en ventilatie bevinden zich op de tweede verdieping, samen met alle lokalen voor het personeel maar ook een specifiek lokaal voor kinderverzorgsters in opleiding. De dienst opvanggezinnen beschikt over twee bureaus, een kleine keuken en een ruime multifunctionele vergaderzaal die aansluit op een groot dakterras met zicht op de omgeving.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Studieburo De Klerck
omschrijving
Nieuwbouw voor 87 kinderen
ligging
Sint-Pietersaalststraat 80, 9000 Gent
opdrachtgever
Zusters Van Maria
gebruiker
kinderdagverblijf 't Elfenbankje
start studie
mei 2008
start werken
april 2011
(verwachte) ingebruikname
juli 2012
bruto oppervlakte
1700 m²