CGG Vagga

Antwerpen

Historiek

In een bestaand gebouw, waar voorheen De Standaard Uitgeverij gevestigd was, weggedoken in het Antwerpse stedelijk binnengebied te midden van opschietende appartementsgebouwen, moest het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vagga een nieuw onderkomen vinden. De vereisten voor het ontwerp waren een maximaal aantal individuele gespreksruimten, een aantal groepslokalen, spellokalen, ruime wachtruimten en een cafetaria voor het personeel, en dit verdeeld over 2 bouwlagen.

 

Concept

Het gebouw, bestaande uit 3 verschillende volumes in betonskeletbouw, was bepalend en werd volledig gestript. Aangezien licht, ruimte, privacy en verankering in de buurt prioritair waren werd dan ook geopteerd om de 2 buitengevels sober te houden. Deze zijn afgewerkt met gordijngevelprofielen met helderglas en 2 soorten donkergrijs geëmailleerd glas. Extra licht en ruimte hebben we in het gebouw gehaald door middel van 4 verschillende patio’s die werden doorgetrokken tot op het gelijkvloers. Op deze manier konden we een maximaal aantal gespreksruimten creëren voorzien van natuurlijk licht en konden ook de ruime open gangen en wachtruimten voldoende licht opvangen.

Het is een strak, sober, wit en licht interieur geworden in een hoofdzakelijk grijs omhulsel (discretie), met gepersonaliseerde gespreksruimten (intimiteit/privacy), grote open wachtruimten en sober ingerichte kantoren. Daarnaast speelden we hier en daar met speelse, jonge en frisse kleuraccenten, in zowel behang, meubilair als gekleurde panelen in de gordijngevels van de binnen patio’s. Dit alles schept een behaaglijk gevoel. Tevens is ook het aanwezige zonneterras, palend aan een ruime wachtruimte op de verdieping een grote troef.

Door gebruik te maken van condenserende ketels voor toepassing van lage temperatuurverwarming, verlichting door middel van aanwezigheidsdetectie en recuperatie van regenwater voor spoeling van de toiletten blijkt dat ook het duurzaamheidaspect niet over het hoofd werd gezien.

Projectfiche

architectuur
AAPROG architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Studieburo De Klerck
omschrijving
Renoveren van de voormalige kantoren van de Standaard boekhandel tot kantoren voor het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg.
ligging
Belgiëlei 147A - 2018 Antwerpen
opdrachtgever
Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg VAGGA vzw
gebruiker
Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg VAGGA vzw
start studie
september 2006
start werken
november 2010
(verwachte) ingebruikname
november 2014
bruto oppervlakte
3 600 m²