basisschool De Leefschool

Oosterzele

Concept

Op het schoolterrein bevindt zich een paviljoen van de lagere school, een paviljoen van de kleuterschool en een gebouw grenzend aan de Keiberg waarin de administratie, keuken en refter zijn ondergebracht. In de uitbreiding zijn drie nieuwe leslokalen, sanitair, een refter met bijhorende keuken, afwasplaats en berging voorzien. Door de uitbreiding van de lagere school blijft het terrein overwegend groen en wordt de bebouwing geconcentreerd. De administratieve en functionele diensten zijn centraal te georganiseerd, zodat een functioneel en rationeel geordend geheel wordt verkregen.

Terwijl de vormgeving van het gebouw aansluit op de bestaande bebouwing, valt het gebouw toch meteen op in het straatbeeld. Door de specifieke inplanting heeft de school een nieuw en fris gezicht gekregen naar de Keiberg toe. Wat de materialisatie betreft werd gekozen voor een gevelbeplating gecombineerd met beton met het oog op een sobere en hedendaagse vormgeving.

Op de zone voor de fietsenstalling te bereiken na is het natuurlijk terreinprofiel nagenoeg behouden gebleven. Aan de achterzijde van het gebouw is het terrein licht opgehoogd zodat de leslokalen een vlotte en drempelloze toegang hebben tot de speelplaats.

Aan de voorzijde (zuidgericht) zijn de refter en de leslokalen van een zonwering voorzien om oververhitting in de zomer te voorkomen en de nodige privacy te waarborgen. Deze zonwering zorgt tevens voor een speels element in de voorgevel.

 

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Studiebureau Riessauw
omschrijving
Uitbreiden en verbouwen van basisschool De Leefschool
ligging
Groenweg 4, 9860 Oosterzele
opdrachtgever
Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap GO!
gebruiker
basisschool De Leefschool
start studie
september 2009
start werken
augustus 2012
(verwachte) ingebruikname
juni 2013