AZ Sint-Rembert

Torhout

Masterplan

Het AZ Sint-Rembert heeft tijdens de laatste jaren een enorme metamorfose ondergaan. Door de grote uitbreiding van poliklinische activiteiten en renovatie van de verouderde gebouwen drong een masterplanvisie zich op. In 2007 werd een masterplan voorgesteld, rekening houdend met de noden en behoeften, maar ook met de reeds lopende renovatiedossiers. Bij de uitvoering van dit masterplan zijn we er steeds over blijven waken dat de ruimte binnen de grenzen van de site optimaal benut is en dat uitbreidingen steeds mogelijk blijven.

Het ambitieuze masterplan stelde een volledig nieuwe benadering van het ziekenhuis voor met de inkomzone gericht naar de Noordlaan, terwijl deze voordien aan de Sint-Rembertlaan lag. Deze inkom blijft echter wel toegankelijk voor bewoners en bezoekers die te voet of met de fiets naar het ziekenhuis komen. Door het verleggen van de inkom wordt ook het parkingprobleem opgelost, dat nu zeer belastend was voor de aangrenzende woonomgeving. Het logistiek verkeer en de spoed krijgen elk hun aparte toegang, terwijl bezoekers, patiënten en personeel via een veilige ventweg langs de Noordlaan naar de parking of de inkom geleid worden.

Tijdslijn

Sinds 1998 verbouwt ons bureau in zeer hoog tempo verschillende diensten terwijl het ziekenhuis operationeel blijft. Wij zijn dus zeer goed vertrouwd met de complexiteit die hiermee gepaard gaat. Dit wil zeggen afsluiten van technische leidingen, signalisatie, permanente garantie van veiligheid, tussentijdse verhuisbewegingen, permanent bijsturen van de plannen, werken voor en na de uren,… en dit met zo weinig mogelijk hinder voor personeel, bezoekers én patiënten.

De vraag om een extra verdieping bouwen over het bestaande gebouw, omdat de fundering en structuur de extra bouwlaag niet kon dragen , was een bijzondere technische uitdaging die we tot een prima resultaat hebben geleid. Door het voorzien van een technische tunnel voor alle leidingen kon alles steeds tot het laatste moment in werking blijven. Een apart energiegebouw werd gerealiseerd en wordt in het parkeergebouw geïncorporeerd. In de toekomst zal het volledige medisch-technische blok met Intensieve Zorgen, RX, Centrale Sterilisatie en Dagziekenhuis nog vernieuwd worden door middel van uitbreiding. De nieuwe flows zullen de huidige kruisingen oplossen.

Projectfiche

architectuur
AAPROG architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
Studieburo De Klerck
omschrijving
Uitbreiding en verbouwing in diverse stappen van de diensten pediatrie, materniteit en verloskwartier
ligging
Sint-Rembertlaan 21, 8820 Torhout
opdrachtgever
AZ Sint-Rembert vzw
gebruiker
AZ Sint-Rembert vzw
start studie
augustus 2008
start werken
januari 2011
(verwachte) ingebruikname
september 2014
bruto oppervlakte
25 000 m²