AZ Alma

Eeklo

Historiek

Iedereen die dezer dagen over de Ringlaan in Eeklo rijdt kan vaststellen dat er al een flink uit de kluiten gewassen gebouw staat. Op 2 jaar tijd is de structuur en de huid van het ziekenhuis van ongeveer 60.000m² volledig opgebouwd. Ook de omgevingswerken zijn bijna voltooid. De beplanting gebeurt dit najaar zodat er voor de ingebruikname een compleet ontwerp kan opgeleverd worden. Samen met het management AZ Alma en Grontmij houden we een strak schema aan en blijft de einddatum oktober 2016 het objectief. Het uitzicht van het ziekenhuis zal voor de omwonenden in de wijk van de Blakstraat en voor de toevallige passanten niet meer zo sterk evolueren. Binnen heerst er echter nog een grote bedrijvigheid, op bepaalde momenten zullen ruim 300 arbeiders op de werkvloer werken aan technieken en de volledige afwerking van het interieur.

Concept

Ons doel was een zorgomgeving te creëren waarin patiënten, personeel, bezoekers en buurtbewoners zich ongedwongen kunnen bewegen in een open zorgstructuur. Dit concept is het resultaat van een reeks workshops waaraan het ontwerpteam, leden van het bouwcomité en verschillende werkgroepen deelgenomen hebben. Het gebouw heeft een optimistische uitstraling die geruststellend werkt op alle gebruikers met integratie en samengaan van landschap, duurzame materialen en technieken, kunst, design en herkenbaarheid. Het ‘Zorgverblijf’ als centraal uitgangspunt.

De toegangsweg die het ziekenhuis benadert, vormt een aantrekkingselement en ontwikkelt zich als een slagader naar het hart van het gebouw: het atrium. De “aorta” is een semi-overdekte doorgang uit glas en staal, die vanaf de bezoekersparking tot de hoofdinkom loopt langs een spiegelend watervlak. Het grote atrium roept eerder de sfeer van een groot hotel op dan die van een zuiver klinisch ziekenhuis. Het overvloedig natuurlijk licht geeft een duidelijk overzicht en straalt rust uit over alle gebruikers.

De uitwerking van dit atrium met onthaal, mediatheek, restaurant, zithoeken, kunstintegratie, verbindingsbruggen, panoramische liften enz. zal moet leiden tot een gevoel van evenwicht en welbehagen. Er werd dan ook specifieke aandacht geschonken aan natuurlijke texturen, bekledingen en kleuren van de gebruikte materialen.

Het functioneel, flexibel, innovatief en toekomstgericht ontwerp blijft naast zijn sterke uitstraling ook erg betaalbaar, wat niet onbelangrijk is voor de opdrachtgever.

Projectfiche

architectuur
AAPROG architecten
technieken
Studieburo De Klerck
stabiliteit
VK Engineering nv
omschrijving
Nieuwbouw met 512 bedden
ligging
Moeie 18, 9900 Eeklo
opdrachtgever
AZ Alma
gebruiker
AZ Alma
start studie
februari 2004
start werken
juni 2013
(verwachte) ingebruikname
midden 2017
bruto oppervlakte
60 262 m²