assistentiewoningen Ter Luchte

Ruddervoorde

Concept

Het OCMW van Oostkamp voorzag met de bouw van 30 nieuwe assistentiewoningen in een alternatieve woonvorm voor alleenstaande ouderen en oudere echtparen met een lagere zorggraad. Het L-vormige volume strekt zich uit over 2 bouwlagen en is bereikbaar via een langgerekt inkomsas dat de verbinding vormt met het bestaande rusthuis en de nieuwe polyvalente zaal. Deze zaal is een ontmoetingsplaats voor bewoners van de hele zorgsite en van thuiswonende senioren uit de omgeving. De zaal is uitgerust met een bar en verdeelkeuken, en kan opgedeeld worden door middel van een mobiele wand: elk deel blijft hierbij toegankelijk via een dubbele deur vanuit de gang.

In dit project is het gevoel van de individuele compacte woning gecombineerd met collectief wonen. De bewoners kunnen er in een veilige omgeving zelfstandig wonen en zorg op maat is binnen handbereik. De thuiszorg of de mantelzorg neemt de dagelijkse zorgen voor hun rekening. In afwachting van deze hulp of in dringende situaties kunnen de bewoners hulp inroepen van het aangrenzende rusthuis.

Bereikbaarheid

Langs de bestaande toegangsweg aan de Sint-Elooisstraat werden 15 nieuwe parkeerplaatsen voorzien project. In het hart van de campus zorgt een rond punt, met 4 parkeerplaatsen voor mindervaliden, voor een vlotte bereikbaarheid en toegang tot de assistentiewoningen met aansluiting op het bestaande rusthuis. Een secundaire toegangsweg langs de Leitmolenstraat geeft uit op de nieuwe carport van de bewoners. Hier is ook een fiets- en vuilnisberging voorzien. De brandweg aan de achterzijde van de assistentiewoningen is deels aangelegd als wandelpad.

Planopbouw

De nieuwbouw bevat 30 assistentiewoningen met elk een oppervlakte van 60 m². De leefruimte en slaapkamer zijn rond het terras geschakeld waardoor er veel zonlicht kan binnenvallen. Een schuifdeur tussen de leefruimte en slaapkamer kan van beide ruimtes één geheel maken. De woningen zijn ingericht met een compacte keuken en specifieke indeling zodat bewoners met hulpmiddelen er kunnen blijven wonen. De sanitaire cel is uitgerust met een grote inloopdouche, hangtoilet met armsteunen en spoeltafel met hangkast. De tussenwanden zijn opgevat als lichte wanden zodat latere wijzigingen eenvoudig kunnen worden uitgevoerd.

Projectfiche

architectuur
AMV architecten
technieken
BEC
stabiliteit
BEC
omschrijving
Nieuwbouw met 30 assistentiewoningen en polyvalente zaal
ligging
Sint-Elooistraat 87, 8020 Ruddervoorde
opdrachtgever
OCMW Oostkamp
gebruiker
OCMW Oostkamp
start studie
september 2009
start werken
oktober 2011
(verwachte) ingebruikname
april 2013
bruto oppervlakte
3115 m²