Uitbreiding WZC De Kroon in Sint-Gillis-Waas is gestart

december 2016
<? echo get_the_title() ?>

De nieuwbouw telt drie vleugels én een verbinding met de rest van woonzorgcentrum De Kroon”, zegt OCMW-voorzitter Pascal Buytaert (CD&V). “Dat laatste is niet onbelangrijk. Ons woonzorgcentrum telt 160 bedden, maar een afdeling bevindt zich nu in het voormalige ziekenhuis. Op het vlak van logistiek – zoals de bedeling van maaltijden – brengt dat heel wat problemen met zich mee. Het personeel moet telkens de parking oversteken naar het andere gebouw, met heel wat tijdverlies tot gevolg.”

Het schepencollege heeft vorige week een bouwvergunning verleend, zodat de werken in het voorjaar van volgend jaar van start kunnen gaan.

Hinder
“De werken zullen zo’n twee jaar duren, maar de hinder blijft beperkt”, vervolgt Buytaert. “We hebben voldoende ruimte op onze campus. Er zullen tijdelijk wel minder parkeerplaatsen zijn. Na de werken start de sloop van de voormalige ziekenhuisvleugel. Daarna kunnen we een nieuwe parking aanleggen, die aansluit op de rotonde van het busstation en warenhuis Colruyt. Zo zal de toegang tot het terrein een pak beter en veiliger worden.”

Aan het project hangt een prijskaartje van 13 miljoen euro. Opmerkelijk is wel dat het OCMW de werken realiseert zonder VIPA-subsidies. Dat is financiële steun van de Vlaamse overheid voor welzijns- en gezondheidsinstellingen die infrastructuurwerken willen uitvoeren. Het OCMW betaalt alles zelf. Het AZ Nikolaas draagt wel zo’n miljoen euro bij voor de realisatie van een polikliniek op de gelijkvloerse verdieping van een van de drie vleugels. “Er komen meer consultatieruimten dan in de huidige polikliniek”, zegt de voorzitter. “AZ Nikolaas wil er haar aanbod aan diensten uitbreiden en bij de dokters is er veel interesse om er raadplegingen te houden. Voor de bevolking is dat goed nieuws, want dan zullen mensen zich minder vaak naar Sint-Niklaas moeten verplaatsen.”

Politie
Het historische gebouw aan de kant van de Blokstraat blijft staan. Nu wordt het gebruikt door de OCMW-administratie en de politie. “Onze administratie verhuist mee naar de nieuwbouw”, zegt Buytaert. “De rest van het gebouw komt over enkele jaren ook leeg te staan, want de politie verhuist naar een nieuw commissariaat in Beveren. Een nieuwe invulling voor het gebouw is er nog niet, maar het zal wel zo goed als zeker een sociale zijn.”