Nieuwe huisartsenwachtpost voor AZ Alma Eeklo

oktober 2017
Nieuwe huisartsenwachtpost voor AZ Alma Eeklo

Het nieuwbouwziekenhuis AZ Alma is nog maar officieel open sinds maart, maar het heeft alweer bouwplannen. Dit keer wordt er een huisartsenwachtpost gebouwd, die in september 2018 open moet gaan.

In de nieuwe huisartsenwachtpost houden de twee Meetjeslandse huisartsenkringen Omehak en Wemehak er in de weekends en op feestdagen consultaties. De weekwachtdienst blijft onveranderd.

Huisartsenwachtpost AZ Alma (2)

Geïntegreerde aanpak

Met de komst van de huisartsenwachtpost schrijven AZ Alma en de Meetjeslandse huisartsenkringen geschiedenis. Net als de meer dan 70 huisartsenwachtposten verspreid over België, anticipeert men op het geplande overheidsbeleid waarbij ten laatste over vier jaar het hele land gedekt moet zijn met wachtposten.

“Wat onze huisartsenwachtpost zo speciaal maakt, is dat we kiezen voor een geïntegreerde aanpak”, zegt algemeen directeur Rudy Maertens. “De huisartsenwachtpost gaat zich namelijk boven onze spoeddienst bevinden. Van heel wat instanties kregen we daarvoor positieve feedback.”

Een verbetering

De Oost-Meetjeslandse Huisartsenkring (Omehak) en de West-Meetjeslandse Huisartsenkring (Wemehak) werken al twee jaar in stilte aan dat unieke project. Intussen werd de vzw Huisartsenwachtpost Meetjesland opgericht, met dokter Karel De Crem uit Aalter als voorzitter en dokter Eddy Deveneyns uit Watervliet als dagelijks bestuurder.

“Zowel voor de patiënt als voor de artsen van wacht is de oprichting van Huisartsenwachtpost Meetjesland een verbetering”, zegt Maertens. “De patiënt krijgt op elk moment de beste zorg door de beste persoon en op de best ingerichte locatie. Door onze vooruitstrevende aanpak wordt de wachtdienstlast voor de huisartsen gehalveerd.”

Vandaag de dag krijgt de spoeddienst nog steeds veel patiënten over de vloer die eigenlijk door een huisarts moeten worden behandeld. Door een oordeelkundige triage zullen die in de toekomst ofwel naar de huisartsenpost ofwel onmiddellijk naar de spoedgevallendienst doorverwezen worden. Huisartsenwachtpost Meetjesland zal van vrijdagavond 19 uur tot maandagmorgen 8 uur bemand zijn door drie huisartsen. Per 24 uur zullen er 160 à 170 patiëntencontacten plaatsvinden. Als de bouwwerken volgens plan verlopen opent Huisartsenwachtpost Meetjesland op 1 september 2018 zijn deuren.

“Door die manier van werken worden de wachtdiensten voor de huisartsen aangenaam, veilig en bovendien perfect georganiseerd”, zegt de voorzitter van Huisartsenwachtpost Meetjesland De Crem. Huisartsenkring De Lieve (Zomergem, Lovendegem, Waarschoot) en Zelzate stappen voorlopig nog niet in het project.